"Безчестя" від нобелівського лауреата Джона Максвелла Кутзее

Ось і дійшла черга до книги "Безчестя" Джона Максвелла Кутзее, лауреата Нобелівської премії та двічі володаря Букерівської премії. Автор проживав у Південній Африці і дія в книзі розгортається саме там. Відповідно, роман сповнений африканського колориту, але не того, прикрашеного і декорованого казковими пейзажами пляжів з реклами "Баунті", бананами, пальмами, кокосами або пісками Сахари - ні, ми бачимо екзотичний континент у двох аспектах: життя міста і життя села. Так-от, місто показане через призму бачення університетського професора, яке мало чим відрізняється від того, що може трапитися і в нас. А  от село дихає екзотикою, і тут я уже зачитувалася кожним абзацом: інший світогляд, інші реалії, інше суспільство.
Книга, чесно кажучи, специфічна: головний герой років так за п'ятдесят має нав'язливу думку, що він уже старий, але він не збирається здаватися і зваблює молодих дівчат, зокрема свою студентку, - наче хапається за останню соломинку. Таким постає його безчестя, однак має головний герой і позитивні риси: він любить  доньку, у житті якої розігрується своя трагедія, і виявляє співчуття до собак, яким у цьому жорстокому світі немає місця, і він стає їхнім трунарем, віддаючи таким чином свою повагу.
Мінус цієї книги в нечіткому закінченні. Хотілося б все-таки більше визначеності. Плюси "Безчестя": книга змусила поставити собі декілька запитань, погоджуючись чи не погоджуючись з автором.

Тому читайте і насолоджуйтеся: Джон Максвелл Кутзее "Безчестя".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Остання камелія" від Сари Джіо

Людина чи система. Хто переможе у романі Степана Процюка "Травам не можна помирати"?

"Діва Млинища" Володимира Лиса