Одна з найкращих прочитаних у цьому році книг - "Англійський пацієнт" Майкла Ондатже

Привіт усім! Зачекалися уже на новенькі відгуки? Нині розповім вам про книгу, кожна прочитана сторінка якої викликала неймовірне естетичне задоволення. Мова піде про роман канадського письменника Майкла Ондатже "Англійський пацієнт", який тримав Букерівську премію і найвищу літературну відзнаку Канади.
"Англійський пацієнт" - це історія кохання чи, краще сказати, історія стосунків. І хоча у романі аж чотири головних герої (мені складно було виділити когось одного) - обпечений чоловік, якого, власне, і називають англійським пацієнтом, медсестра Хана, яка його доглядає, її дядько, колишній злодій і шпигун, Караваджо і молодий сапер з Індії.Найголовнішими у цій книзі є не їхні стосунки один з одним, а їхнє ставлення до самих себе, до навколишнього світу і до Другої світової війни, яка майже завершилася і пошматувала їхні тіла і душі, а також старовинний італійський монастир, де вони знайшли притулок.
Хоча у книзі немає заплутаного й вигадливого сюжету (це, швидше, суміш життя і спогадів героїв), повірте, ви не зможете відірватися від цієї книги. Річ у тім, що такої образної, живої і художньої мови я ще не зустрічала серед книг, про які розповідала вам раніше. Здається, що через слова всотуєш емоції, про які автор лише натякає, бачиш образи й краєвиди знищеної обстрілами Італії і таємничої та жорстокої лівійської пустелі, стаєш свідком, як літак, мов палаючий факел, падає на землю і як розгортається заборонене і пристрасне кохання посеред пустелі поблизу Каїра. Автор, Майкл Ондатже, демонструє таку майстерність володіння словом, до якої нашій сучасній українській літературі, на жаль, далеко. З радістю і зацікавленням прочитала цей роман і вам раджу :)
Якщо хочете поділитися враженнями про книгу "Англійський пацієнт", залишайте їх в коментарях - з радістю з вами поспілкуюся. Підписуйтеся на канал "Ділюсь прочитаним" і, найголовніше, читайте і насолоджуйтеся: роман "Англійський пацієнт" Майкла Ондатже.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Остання камелія" від Сари Джіо

Людина чи система. Хто переможе у романі Степана Процюка "Травам не можна помирати"?

"Memento momentum свободи"