Книга з душею Карпат - "Карби і скарби" Мирослава Дочинця

Сьогодні мова піде про незвичайну книгу незвичайного автора - "Карби і скарби" Мирослава Дочинця з підзаголовком "Посвіт карпатського світу".
Декілька років тому мені пощастило познайомитися з її автором  - відкритим до спілкування і щирим. Такою ж є і ця книга - збірка оповідань та коротких новел. Вона розповідає про інколи складне у своїх  випробуваннях життя мешканців Карпат, однак відчуття світу її героїв доволі просте - у єднанні з диханням природи, запахом трав і шелестом гірських рік. Кожен текст розповідає про неординарну подію або постать, вікові традиції і нерушимий спосіб життя. Але не подумайте, що ця книга буде нецікавою для жителям великих міст. Навпаки, вона подарує відчуття екзотики, незвичний відпочинок, такий невластивий для мешканців джунглів із заліза та бетону. А ще у книзі є чимало народних рецептів, віщувань погоди та спостережень. Ось декілька із них:
"Сніг найліпше пахне в ранковий час".
"Коли ми сміємося, вік наш визначити важко".
"Не можна довіряти тому, хто цілується з розплющеними очима".
"Коли говориш неправду, говори коротко".
Книга сповнена слів із закарпатських говірок, для їх розуміння є словничок.
Мені важко знайти мінуси цієї книги, можливо, тому, що їх немає. "Карби і скарби" потребують вдумливого читання. Тож читайте і насолоджуйтесь!

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Остання камелія" від Сари Джіо

Людина чи система. Хто переможе у романі Степана Процюка "Травам не можна помирати"?

"Memento momentum свободи"