Вчимося писати, як Стівен Кінг

Нарешті я зібралася написати свої враження про книгу Стівена Кінга "Про письменство. Мемуари про ремесло", що, зізнаюся, таки стала мені в нагоді. Це книга, в якій всесвітньо відомий автор ділиться своїми спогадами і роздумами про письменство. Що мені найбільш сподобалося, так це те, що Кінг ставиться до написання книг як до ремесла, професії, а не як до процесу зчитування божественної інформації, посланої звідкись вище. Стівен Кінг зазначає, що письменник має так само майстерно володіти словом, як швея - голкою, а столяр  молотком.
Книга написана щиро і відкрито, цьому сприяє приязний тон письма.
Варто сказати, що "Мемуари про ремесло" поділені на дві частини: перша дійсно є такими собі мемуарами, відтворенням подій з життя, які привели Кінга до літературної творчості; у другій частині автор зібрав поради стосовно конструкції тексту, сюжету, теми, спілкування з видавцями та літературними агентами. Останнє, щоправда, є трохи нереальним в реаліях сучасної української літератури. Фанатам Стівена Кінга ця книга буде теж цікавою, оскільки вона містить чимало автобіографічних даних: від дитинства до аварії, яка трапилася перед публікацією "Мемуарів".
Насправді, що є найважливішим, - підказки Стівена Кінга підійдуть усім, хто працює зі словом: журналістам, блогерам, копірайтерам, спічрайтерам, студентам і школярам. Усім, хто хоче мати вплив на читача. Серед його висловів у пам'ять запала порада уникати прислівників. Саме ними, зазначає Стівен Кінг, вимощена дорога до пекла письменника. Хочете дізнатися, що ще радить автор - читайте книгу "Про письменство", вона буде корисною. Хоча все-таки інколи текст втрачав свою цікавість - у ті моменти, коли письменник вдавався до чіткого й конкретного аналізу інших текстів - читачам, які звикли до бурхливих емоцій, буде важко осилити такі фрагменти, але, повірте, якщо вам доводиться хоч іноді писати (від учнівського твору до рекламного тексту, блог чи журналістську статтю, або ж марите письменництвом), вам просто НЕОБХІДНО прочитати цю книгу.
Не буду переповідати усі поради від Стівена Кінга - просто читайте і насолоджуйтеся його "Мемуарами про ремесло".

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Остання камелія" від Сари Джіо

Людина чи система. Хто переможе у романі Степана Процюка "Травам не можна помирати"?

"Memento momentum свободи"