"Реліквія" Петра Кралюка - (не)канонізований погляд на історію

Привіт-привіт! Нещодавно мені порадили прочитати  книгу на Українському авторському порталі - незвичну і трохи відміну від попередніх, про які розповідала раніше. Цей роман ще має знайти свого читача, може, навіть і виховати. І це "Реліквія" Петра Кралюка. І хоча у книзі мова йде про часи минулі і життя одного із князів Острозьких, прочитати її варто усім, хто любить Україну.
Роман "Реліквія" написаний на основі документальних матеріалів, містить чимало цитат та описів реальних подій і змальовує, як жилося на території сучасної України у XVI-XVII ст., коли ще тільки зароджувалася наша національна ідентифікація. Автор розповідає, з якими проблемами доводилося стикатися тодішнім керманичам (коли читати й писати могли лише одиниці), які інтриги їм доводилося розплутувати. І разом із тим Петро Кралюк вкладає думку - а що було би з нами та Україною, якби князь Василь-Костянтин Острозький (перша особа в ті часи серед українців) вчинив би по-іншому.
Письменник змальовує шість останніх днів із життя князя, коли художник малює його портрет, а перед очима князя проходить усе його життя. Автор також ставить запитання: чому князь зображений на портреті із грошима, банкнотами в руках, наче якийсь лихвар? І це спонукає читача не лише до філософських роздумів чи історієзнавчих досліджень,а й приносить у текст інтригу, нотки детективу. Хоча, мушу визнати, книга містить багато інформації, яка буде незрозумілою чи нецікавою публіці, яка звикла до коміксів чи американських бойовиків, але прочитати роман "Реліквія" просто необхідно. Якщо ви маєте інші, відміні від моїх, враження про цю книгу, залишайте їх в коментарях, з радістю з вами поспілкуюся. Заходьте на Український Авторський Портал, підписуйтеся на канал "Ділюсь прочитаним" і, найголовніше, читайте і насолоджуйтеся: роман "Реліквія" Петра Кралюка.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

"Остання камелія" від Сари Джіо

Людина чи система. Хто переможе у романі Степана Процюка "Травам не можна помирати"?

"Memento momentum свободи"